Trainingsdagen Ice4Life 2018

We hebben de volgende data gepland staan voor de komende editie:

  • 24 september in zuid Nederland (specifieke locatie volgt)
  • 22 oktober (samen met de start van het plonsseizoen) Gooimeer Blaricum
  • 19 november in noord Nederland (specifieke locatie volgt)
  • 16 december Gooimeer, samen met kids challenge
  • 14 januari in zuid Nederland (locatie volgt)

Voor deelnemers is de deelname gratis. We gaan samen aan de slag met ademhalingsoefeningen en we gaan natuurlijk de kou in. Loop en fietstraining kan je zelf doen. De trainingen zijn gericht op de ervaring en confrontatie met de kou.

 

 

Oproep inschrijving

Wil je gebruik maken van de 35 euro korting op de inschrijving, vergeet je dan niet in te schrijven voor 1 september. Daarna vervalt de korting, toch jammer, toch weer een avondje dineren in Uttendorf. Dus denk niet langer na en schrijf je in. We zijn in Uttendorf met de VVV in gesprek zodat we voor de deelnemers een goede prijs kunnen krijgen bij de diverse hotels of B&B’s in het dorp. Zodra er meer bekend is zetten we dat op de site.

De koude is verslavend het geeft rust – Henk van den Berg

Deelnemer Henk van den Bergh

Henk van den Bergh (55 jaar) zijn hele leven al woonachtig in Blaricum heeft aan beide edities van Ice4Life deelgenomen. Henk vertelt dat hij het evenement in IJsland heel spannend vond. Er stak een sneeuwstorm op en op enig moment werden we verzocht terug te gaan. We werden opgevangen en in een busje teruggebracht naar het hotel. De koude was intens, maar even zo zwaar was het feit dat je uit je focus gehaald werd. De wedstrijd werd gestaakt. Want ja veiligheid staat voorop. Toen had ik al wel inmiddels 9 minuten in het ijswater vertoeft en 10 kilometer hardgelopen in de sneeuwstorm.

Ondanks deze ervaring ging Henk ook afgelopen januari mee naar Uttendorf in Oostenrijk. Dit evenement heeft Henk als ongemakkelijk en comfortabel ervaren. De koude blijft heftig. ook in Uttendorf was het koud, gevoelstemperatuur -16 graden, maar we konden daar direct onder de warme douche. En dat is wel heel prettig na zo’n evenement, aldus Henk.

De reden dat Henk ooit begonnen is met ademhalingsoefeningen en koude training is dat hij reuma heeft. Niet voor de hand liggend zou je zeggen. Maar voor Henk wel. Zoals Henk zelf zegt je kan meer doen met je lijf dan dat jezelf voor mogelijk houdt. Via trainingen bij Wim Hof (de enige echte Ice Man) leerde hij Mark Bos kennen. Samen met groep van 26 vrouwen en mannen beklommen zij in 48 uur de Kilimanjaro. Zowel Mark als Henk waren vastberaden de Kilimanjaro op te klimmen in korte broek en ontbloot bovenlijf. Ondanks hun ziekte waren ze vastberaden dit vol te houden, de diepe gaten die op je weg komen toch weer doorgaan. Dit schepte een band tussen Mark en Henk. Fietsend op de MontBlanc werd hun vriendschap bezegeld.

De koude is verslavend het geeft rust en dat het lijf luistert naar wat ik wil.

Zo komt het dan ook dat Henk inmiddels vele medestanders heeft die zijn voorbeeld dagelijks volgen door in de winterperiode te dippen in het Gooimeer. Henk vindt dat geen verdienste van hemzelf. Hij vindt het vooral leuk dat hij mensen zover krijgt om het koude water in te gaan. Ongeacht wat het is maar mentaal en fysiek wordt iedereen hier sterker door.

Henk gaat ook volgend jaar weer meedoen aan Ice4Life in Uttendorf. Er gaat tevens een groep meedoen die Henk zover heeft gekregen om te gaan dippen in het Gooimeer en nu gezellig mee gaan naar Oostenrijk. En reken erop dat lang niet iedereen de eerste keer van harte het koude water in gaat. Daar is wel wat overredingskracht voor nodig. Maar dan ben je bij Henk in goede handen om dat te begeleiden. Denk je erover om ook volgend jaar mee te doen dan adviseert Henk je om vooral te gaan trainen. Ademhalingsoefeningen en koude training te volgen. Het is een koud kunstje, maar geen eenvoudig koud kunstje. Heb respect voor de koude.

Henk benadrukt dat door de ademhalingsoefeningen en de koude hij de dokter aan de zijlijn heeft weten te krijgen. De dokters kunnen me niet genezen van de reuma. Zelf heb ik er heel veel invloed op. Ik bepaal mijn eigen medicatie. In een voetbalwedstrijd moet je scoren om te winnen. Je weet immers zelf waar de goal is. Daar moet je naar toe.

Op 27 januari 2018 geeft Henk zich weer bloot voor een ander. Want dat is waar Ice4Life voor staat je bloot geven voor een ander door zelf diep te gaan en je eigen grenzen te verleggen.

Ice4Life 2017 was een succes!

Met ruim 40 personen is Uttendorf opgeschikt door verruckte Hollander. Zaterdagochtend was het zo koud dat we de route toch maar hebben aangepast, de gevoelstemperatuur lag rond de -24 graden en dat voor een stuk van 2,5 kilometer op de fiets.

De route werd hierdoor mooi compact met een stuk schaduw, waar het gevoel op – 18 kwam te staan. Maar ondanks pijnlijke handen en voeten heeft iedereen de temperatuur doorstaan en heeft zijn/ haar plons kunnen maken. Hiervoor was het dorp uitgelopen, alsook de Salzburger TV. Een grote groep toeschouwers hebben de helden Gerrit en Jesse op enthousiaste wijze aangemoedigd.

De avond voor het evenement hebben we met elkaar even stilgestaan bij het waarom van een ieders deelname, waarbij er persoonlijke motivaties zijn. Sommige deelnemers hebben door de kou en het ademhalen, weer kwaliteit van leven. Maar ook de gedachte aan verloren dierbare speelde voor sommige een rol. Alsook de uitdaging met de elementen was een zeer motiverend onderdeel.

In de avond hebben we met de gehele groep op zeer gezellige wijze het evenement afgesloten. We kunnen terugkijken op een mooi evenement, waarbij nieuwe vriendschappen zijn gesloten en waar de elementen van de natuur weer heel duidelijk ervaren zijn voor mens en voertuig ;-).

Met dank aan alle deelnemers en aan alle sponsoren.

Wij maken ons klaar voor het komende jaar en gaan op voor een mooi volgend evenement in 2018.

 

Ice4Life PopUp restaurant

Vrijdag 9 december en zaterdag 10 december wordt de Studio van BrandSense omgebouwd naar een heus restaurant, voor iedereen die zich heeft opgegeven is het toegankelijk. Het restaurant krijgt een kerstsfeer met Oostenrijkse gerechten. De opbrengst wordt gebruikt voor de sponsoring van Maurits en Mark, die mee gaan doen aan de tweede editie van het Ice4Life evenement.

Je kan je nog opgeven, mail naar Hans

 

RTV Oost gaat mee naar Oostenrijk

Jauke Boerdam van RTV Oost gaat mee naar Uttendorf, waarbij zij een rapportage zal maken van het Ice4Life event. Vanuit de organisatie zijn we heel blij met deze aandacht, te meer omdat zij ook aandacht zal besteden aan onze doelstellingen om de patiënt centraal te stellen vanuit de reguliere alsook de alternatieve zorg. Eerder heeft zij al een portret gemaakt over Marianne Peper (Organisatie Ice4Life) en wat de koude voor haar als Reuma patiënt heeft gedaan.